Сторінкифуерг

пʼятниця, 5 березня 2021 р.

Ольга Стефанішина: проведення реформ на зближення з ЄС дозволить досягти Цілей сталого розвитку

 

Цілі сталого розвитку є рамкою для національної політики в Україні. А започатковані реформи та трансформації на шляху до європейської інтеграції сприятимуть досягненню Глобальних цілей.
    На цьому наголосила Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина у відеозверненні під час презентації моніторингу Цілей сталого розвитку в Україні, який розроблено Державною службою статистики України за підтримки ЮНІСЕФ в Україні.    «Цілі сталого розвитку називають ще Глобальними. Дуже точна назва, тому що нерівність одних ставить під сумнів «інститути рівності» інших. Так само, як і зміна клімату стосується кожного з нас. Сьогодні Цілі сталого розвитку інтегровані в державну політику на засадах «нікого не залишити осторонь». Адже глобальність цілей передбачає покращення умов життя кожного громадянина» - сказала Ольга Стефанішина.
  Урядовиця також нагадала, що до розробки першого Добровільного національного огляду прогресу України у досягненні Цілей сталого розвитку було залучено широке експертне середовище. Зокрема, провідних експертів органів державної влади, Національної академії наук України, Офісу Координатора системи ООН в Україні, ЮНІСЕФ в Україні, ООН-Жінки, фахівців аналітичних центрів, експертів міжнародного та національного масштабу. Крім того, вперше в історії України до розроблення державного документу такого рівня було залучено молодь.
    «Ніхто не має лишитися осторонь – саме це гасло Цілей сталого розвитку зосереджує суспільну увагу в будь-якій країні на питанні захисту прав дитини. В Україні діти становлять 18% населення. Ті з них, хто зростає у бідних родинах, часто більш вразливі та мають обмежений доступ до базових послуг через економічний статус їхніх сімей. Тому дуже важливо, говорячи про Цілі сталого розвитку і національне планування, робити окремий акцент на дітях», – зазначила Лотта Сильвандер, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.
    «Саме сьогоднішній молоді доведеться жити та працювати в світі, який ми прагнемо зберегти або сформувати завдяки дотриманню Цілей сталого розвитку. І молоді також доведеться виправляти ті помилки, яких вже, на жаль, припустилися попередні покоління» - сказала Ольга Стефанішина, Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. 
     Віцепрем’єрка також додала, що відкрите обговорення даних Цілей сталого розвитку (ЦСР) дозволить удосконалити їх подальший моніторинг та досягнення. Зокрема, планується продовжити роботу з оптимізації набору індикаторів ЦСР.
    За підтримки ПРООН Офіс Віцепрем'єр-міністерки продовжує роботу над питаннями протидії зміну клімату (однієї з ЦСР) та «зеленої трансформації» України. Завдяки міжвідомчій робочій групі з питань подолання наслідків зміни клімату в рамках ініціативи Європейської Комісії «Європейський зелений курс» забезпечується  координація зусиль міністерств у цій сфері та її пріоритизація у діяльності Уряду. Зокрема, у фокусі уваги такі питання: другий національно визначений внесок України за Паризькою угодою, трансформація вугільних регіонів, розвиток водневої енергетики та підвищення енергоефективності економіки. 
      Детальніше: 
    У вересні 2015 року у Нью-Йорку відбувся Саміт ООН зі сталого розвитку. За його підсумками було затверджено 17 Цілей сталого розвитку, які ще називають «Глобальними цілями». Це загальний заклик до дій, спрямованих на те, щоб покінчити з бідністю, захистити планету і забезпечити мир і процвітання для всіх людей у світі. Серед 17 цілей: подолання бідності та голоду, міцне здоров’я, якісна освіта, гендерна рівність, чиста вода та належні санітарні умови тощо. 
   Моніторинговий звіт «Цілі сталого розвитку. Україна, 2020» розроблено Державною службою статистики України за підтримки ЮНІСЕФ в Україні з використанням даних державних статистичних спостережень, що проводяться Держстатом, та інформації органів державної влади – розпорядників адміністративних даних, а також наукових установ і міжнародних організацій.

Немає коментарів:

Дописати коментар