Сторінкифуерг

середу, 27 березня 2019 р.

Європарламент дозволив країнам ЄС не переводити годинники


Перехід на літній час в ЄС є обов'язковим з 2001 року і спрямований на поліпшення роботи внутрішнього ринку і зниження витрат на електроенергію.
Депутати Європарламенту підтримали пропозицію скасувати обов'язковий перехід на літній час.
З 2021 року кожна держава-член ЄС зможе самостійно визначати, чи переводити стрілки годинника два рази на рік - на годину вперед навесні і на годину назад восени, передає Бі-бі-сі.

У відповідності з існуючими правилами кожна країна зі складу Євросоюзу в останню неділю березня переводить годинники на літній час, а в останню неділю жовтня повертається до зимового.
У Європі проводили громадські слухання з цього питання - і 84% респондентів висловилися проти переведення стрілок. Перехід на літній час в ЄС є обов'язковим з 2001 року і спрямований на поліпшення роботи внутрішнього ринку і зниження витрат на електроенергію. Стверджувалося, що менша кількість часових різниць полегшить транскордонну торгівлю і поїздки в ЄС. Але економія енергії виявилася незначною, а низка основних торговельних партнерів ЄС, у тому числі Китай і Туреччина, на літній час вже не переходять.
Крім того, наукові дослідження показали, що зміна годин негативно позначається на здоров'ї людей. Глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер сказав, що "коли закон ЄС змушує європейців двічі на рік переводити стрілки, ніхто не аплодує".
Найбільше противників переходу на літній час в північних країнах, де тривалість світлового дня сильно змінюється протягом року. Наприклад, у Фінляндії в червні світловий день триває 18,5 годин, а в грудні він триває всього п'ять з половиною годин. Для порівняння в Греції ці цифри становлять 14,5 і 9,3 години відповідно.
Поза літнім часом країни ЄС поділяються на три часових пояси: Час за Гринвічем: Великобританія, Ірландія, Португалія Центральноєвропейський час (плюс година до часу за Гринвічем): 17 країн Східноєвропейський час (плюс дві години до часу за Гринвічем): вісім країн. У північній півкулі перехід на літній час використовується майже повсюди в США, Канаді, Мексиці, а також на Кубі, в Ірані, Сирії, Йорданії, Лівані та Ізраїлі. У південній півкулі стрілки переводять в Австралії, Новій Зеландії, Чилі, деяких штатах Бразилії і Парагваї. Відмовилися від переходу на літній час Японія, Китай, Індія, Сінгапур і низка інших країн.

Немає коментарів:

Дописати коментар