Сторінкифуерг

вівторок, 13 березня 2018 р.

Комітет Європарламенту перевірить призначення нового генсека Єврокомісії

Європейський парламент прийняв рішення почати розслідування обставин призначення нового генерального секретаря Єврокомісії Мартіна Зельмаєра.
Про це повідомляє Euractiv.

Комітет з питань бюджетного контролю розгляне "швидке просування" головного помічника президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, після того, як євродепутати під час дебатів у понеділок назвали це призначення "ідеальним обманом" та "серйозною помилкою".
На дебатах Єврокомісію представляв єврокомісар Гюнтера Еттінгер. Він наполягав на тому, що Комісія "зробила за статутом і діяла відповідно до правил".
Однак євродепутатів таке пояснення не задовольнило. Голландська євродепутатка від групи "Альянс лібералів і демократів за Європу" Софі Вільд у досить різкій манері заявила Еттінгеру, що дії Єврокомісії були незадовільними
"Тримати депутатів Європарламенту за дурнів, розповідати нам про прекрасний новий одяг імператора і очікуючи, що ми в усе це повіримо - це дурна стратегія", - сказала вона.
Вільд наголосила, що Юнкер повинен був сам прийти на дебати, "щоб бути відповідальними за просуванню Зельмаєра". Вона також поставила під сумнів здатність Комісії працювати в умовах конфлікту.
"Якщо комісарів так легко залякує державний службовець, якщо вони виступають як безпорадні діти, коли стикаються з несподіваним рішенням персоналу, то як ми можемо сподіватися, що вони виступлять за європейські інтереси у торговельній війни проти Трампа, або протистоятимуть тиску з боку могутніх лобістів або будуть до кінця твердими з національними урядами, які порушують правила ЄС?", - сказала вона під оплески євродепутатів.
Вона закінчила свою промову, сказавши, що Комісії доведеться вибирати між довірою ЄС і кар'єрою Зельмаєра.
У Брюсселі вже майже місяць вирують пристрасті щодо призначення Зельмаєра. Багатьох цікавить як несподівана відставка попереднього генсека Єврокомісії Александра Італьянера 21 лютого, так і надзвичайно швидке, як для бюрократії Брюсселя, призначення Зельмаєра, який тільки того ж дня отримав крісло заступника генсека.
У Єврокомісії наполягають, що призначення відбулося відповідно до всіх процедур організації.
Генеральний секретар Єврокомісії - найвища чиновницька посада у виконавчих органах ЄС.
Зельмаєра вважають одним з дуже сильних та суперечливих гравців в інститутах Брюсселя, він може залишитися в Єврокомісії навіть після того, як термін Юнкера завершиться в кінці 2019 року.
Сам Юнкер жартома прозвав свого помічника "монстром", тоді як британська преса охрестила його "Распутіним Брюсселя".


Детальніше: https://www.eurointegration.com.ua/news/2018/03/13/7078686/

Немає коментарів:

Дописати коментар