Сторінкифуерг

середу, 7 березня 2018 р.

Данилюк розповів деталі нової програми макрофінансової допомоги від ЄС

Для отримання допомоги Україна має вирішити проблему з перевіркою е-декларацій
Затверджена Європейською комісією нова програма макрофінансової допомоги Україні передбачає виділення 1 млрд євро. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів міністр фінансів України Олександр Данилюк.
Зазначимо, в грудні президент Петро Порошенко стверджував, що Єврокомісія надасть Україні 1,8 млрд євро. "Попередньо затверджено програму в один мільярд євро. Але ми будемо продовжувати консультації з Єврокомісією з метою знайти можливість збільшити цю суму.

Тут є дві сторони. З однієї, макрофінансова допомога має відповідати нашим потребам. Ми розрахували суму, і вийшли на 1,8 мільярда євро. З іншого боку, ми також не можемо не враховувати можливості Євросоюзу. Завжди є позиції двох сторін. Робота триває. Але поки мова йде про суму близько мільярда євро", - зазначив Данилюк. За його словами, для отримання цих коштів Україна має вирішити проблему з перевіркою електронних декларацій "Для того щоб зробити цей процес більш ефективним, потрібно розробити і запровадити автоматичний алгоритм перевірки. Зрив виконання цієї умови в минулому році призвів до неотримання третього траншу від ЄС в 600 мільйонів євро і серйозних репутаційних втрат. Така ціна безвідповідальності. Пошук фінансових компенсаторів і стабілізація ситуації вимагають значних зусиль як у грудні 2017 року, коли транш був зірваний, так і в перші місяці цього року", - підкреслив Данилюк.
У той же час він зазначив, що українська сторона розраховує на затвердження нової програми в Європарламенті в червні. "Це буде коротка програма, яка завершиться разом з поточною програмою МВФ (програма МВФ закінчується в березні 2019 року, - ред.). І основною передумовою виділення коштів ЄС буде прогрес України у програмі МВФ", - додав міністр.

Нагадаємо, наприкінці лютого стало відомо, що Єврокомісія готова надати Україні 1 млрд євро. Виділення першого траншу в рамках цієї програми очікується в період з червня до вересня 2018 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар